loading...

30 November 2013

Fakta mengenai Kota Bandung, Indonesia

Kota Bandung merupakan kota yang indah dan kreatif seperti apa yang saya pernah tulis dalam entri-entri sebelumnya. So, untuk tujuan itu saya suka memberikan 3 fakta penting tentang Kota Bandung. 
Trans Studio, Bandung Indonesia
Kota Bandung berasal dari perkataan 'Bendung'

Kota Bandung berasal dari perkataan 'Bendung' atau 'bendungan' kerana terbendungnya Sungai Citarum dari Lava Gunung Tangkuban Perahu yang telah membentuk telaga. Lagenda yang diceritakan oleh orang-orang tua di Bandung mengatakan bahawa nama 'Bandung' diambil dari nama sebuah kenderaan air yang terdiri dari dua perahu yang diikat berdampingan yang disebut perahu Bandung yang digunakan oleh Bupati Bandung, R.A. Wiranatakusumah II, untuk melayari Citarum dalam mencari kedudukan kabupaten yang baru untuk menggantikan ibu kota yang lama di Dayeuhkolot.

Kota Teraman di Dunia

Suatu kehormatan bagi Kota Bandung kerana pada tahun 1990 kota Bandung telah dinobatkan sebagai Kota teraman didunia berdasarkan survey  majalah Time.

Melahirkan banyak Bintang artis

Tidak pernah dinafikan bahawa Kota Bandung merupakan kota yang paling ramai mengeluarkan artis Indonesia terkenal . Artis kota Bandung cantik-cantik dan hensem-hensem serta berbakat besar. Tidak hairanlah mereka dapat menembusi pasaran luar Indonesia.



29 November 2013

Tawa Kita : Canopy Walk, Hot Spring Ranau Sabah


I know I am not a good writer. I am not composing any good writing here. The core of the blog is just for blabbing and sharing my random thoughts and uhmm simply that it is my hobby. Yes, I love to write my thoughts in a diary  ..I mean web journal diary. I wrote diary since sekolah menengah. I keep it neatly at home and I just can't help but laugh when I read it.. I mean, I just want to write things that popped out of my mind, my feeling, my thought when I faced a certain condition, then in the future it can be reminisced. Not all thoughts can be remembered by our brain. Sometimes it's full with so many thoughts so the old thoughts will be diminished as the time goes by. But when you write, it will be forever be enacted in your paper of life. So it's pretty much like a selfish blog, I know. Though later on actually I also want to make a commercial blog that can be monetized and make money for me :p ….   Oppps actually , Nuffnang in love with me now. Aaawww !!

Eiitss, tiada cerita sensasi dariku sekadar memecahkan sunyinya pejabat dengan ketik-ketik keyboard menaip cerita lama bersama kawan-kawan disuatu hari yang wow !. Cerita dari negeri Bawah Bayu, Sabah Borneo . Tahun terbitnya kisah ialah Januari 2012, Hot Spring Ranau. Cerita ini hanya akan mengambil kisah pendakian dan bukan dikala kami bermanja dengan air kolam panas. Juga bukan tentang apa yang kami makan waktu itu dan apa yang kami lihat dikolam renang itu. Kalau saya menaip kisah kolam air panas itu, saya pasti akan memberikan anda cerita yang paling meriah di dunia. Haha

I realize that we're too young to say 'forever'. I mean sometimes we can just plan anything, but then not everything can be as smooth as it sounds. Do you know what I'm telling? Well I will elaborate this post in another post. Hohoho….apa pun, saya mengharapkan ikatan persahabatan kita akan kekal selamanya. 

Maaf. Dramatik sikit..grrrrrrrrr…. ok ini cerita kami pada tahun 2012. Sedikit flash back untuk tatapan mata dan untuk disimpan didalam relung hati kita. Pernah dengar Canopy walk, Hot Spring Ranau ? tempatnya agak curam,  itu kata para pemilik kaki yang tidak biasa bukit. Jambatan gantungnya memang tinggi dan saya tidak menafikannya.  Memang tercungap-cungaplah kalau mau naik hingga ke atas. Kalau tidak cuba, memang rugilah menjejakkan kaki ke Hot Spring Ranau. Do everything you wanna do, unless you wanna die in regret. Hehe Jangan hanya cakap mau tetapi, mesti cuba. Biar kaki gegar macam tangan Haziq AF gegar ketika menyanyi haha…Yang penting mencuba. Pemandangan dari canopy walk itu memang indah dan puas hati. 

Kubiarkan gambar mewakili tulisan saya. Bahagia boleh terjadi dimana-mana. Dengan siapa-siapa saja. 

Canopy Walk, Hot Spring Ranau


 
Pemandangan dari atas Canopy
 
Korang boleh buat trip sambil belajar juga
 


The place is also very good to take photos. So guys don't hesitate to come here! Hot Spring Ranau, Sabah :D


Saya selalu suka melihat awan.. Awan yang menghiasi birunya langit Tuhan. Kerana ketika mendongakkan kepalaku ke atas sana, saya  tahu, kita berada di bawah langit yang sama. Langitnya Tuhan. Kerana ketika saya  membiarkan mataku tertusuk panasnya matahari, saya  sedar kita berada di atap yang sama.  Semoga Tuhan yang baik menjaga kita dimana pun kita berada. Tulisan ini kudedikasikan kepada semua kawan-kawan yang ada dalam gambar diatas. :)

26 November 2013

That’s Extra Beautiful..



Hey readers, mau bertanya pada kalian , cantik itu apa sebenarnya ?

Ok, yang sebenarnya  kata orang beauty is in the eyes of the beholder.  Nah, jangan hairanlah kalau pasangan kekasihnya caaantiiiik padahal lelakinya *ish…macam tak ngam saja..macam tak sesuai saja* dan sebaliknya……….pssstt !! dimata pasangannya dia adalah yang paling cantik dan paling hensem.  Kata orang juga cantik itu dari hati dan bukan dari fizikal . aaaahh itu semua hanya kata-kata manusia kaaaan…hakikatnya, cantik yang pertama itu dilihat dari wajah.  First time jumpa terus hati cakap *cantiknya dia* , hati tidak dilihatkan. Well, itu kata oranglah ! dan saya setuju.  Hehehe.
 
Kalau wajah sudah tidak menarik, rasanya agak jauh mau lihat kepribadiannya juga. Opppss !!  Just a thought !  Apa pun peribadi yang cantik dimulai dari dalam dan auranya itu akan tetap ada. Macam saya… cantik muka tak brapa tapi , aura dalaman terserlah hingga ke hujung dunia….hahaha… *pujilah..pujilah…*

19 November 2013

SEGMEN : Hey Blogger, Asal Mana? [PART I]



Hello readers, masih ingat dengan Segmen Hey!! Bloggers, asal mana ? . Segmen ni disertai lebih dari 80 bloggers seluruh Malaysia. Siapakah mereka dan dari manakah mereka ? Jom terjaaaaaah blog mereka. Saya akan senaraikan mereka yang join itu secara berperingkat. Kalau korang mau join, just tampal banner dibawah dan backlink kan kepada komen dibawah ini. Nanti saya check dan senaraikan nama korang disini. Ok .


http://walkstatic.blogspot.com/2013/04/segmen-hey-blogger-asal-mana.html 

Kota Bharu, Kelantan

Sabah


Preview

Perak





Nurul FHMT
Perak

CSMARYAM 

Kulim, Kedah