14 Februari 2017

Museum Angkut Batu Malang, Indonesia - Terbesar Di Asia

Baca Trip Blue Fire Kawah Ijen  dan Trip Bromo Tengger Semeru National Park

Museum Angkut Batu Malang, Indonesia
Hari terakhir Trip Bromo, kami dibawa melawat Museum Angkut yang merupakan museum angkut terbesar di Asia yang terletak di Kota Batu Malang Indonesia. This is an amazing place where you can enjoy many kind and types of vehicles in the past, made in year 1920s up to 2000s including the car and helicopter of Dr Ir Soekarno, the first president of Indonesia. 
Museum Angkut Batu Malang, Indonesia
Museum Angkut Batu Malang, Indonesia
Museum Angkut Batu Malang, Indonesia
'Mahu melawat Museum Angkut ?' tour guide kami bertanya. Yep, pastinya mahu. Sebenarnya melawat muzium bukanlah hal yang terlalu saya sukai tetapi, ternyata Museum Angkut mengubah persepsi itu. Oleh kerana kurang maklumat tentang muzium ini yang ada dalam benak saya mungkin sekadar melihat pengangkutan melulu dan ketika masuk ruangan depan saya mulai tertanya-tanya 'hanya inikah?'.  Jujur saja, dari luar bangunan itu it looks like an old warehouse painted beautifully.

Ternyata ia lebih dari apa yang saya fikirkan. Keluasannya lebih  3.8 hektar, dihiasi dengan lebih dari 300 jenis  transport antik hingga moden. Paling best bangunan-bangunan yang ada sangat bercirikan international seperti ciri Eropah, Amerika dan pastinya Asia. Pada saya, Museum Angkut juga mampu menjadi medan bagi penggemar photography. There are mini Hollywood, Mini Italy and etc. It's pretty interesting as park and museum in Indonesia. Museum ini tidak seperti muzium but more like an exhibition from old car, bicycle, train, etc dan juga disini ada pasar apung seperti Floating Market, Thailand. 
Tempat ini saya sarankan untuk anda lawati. Hebat ! recommended ! Bring the kids, your family ! Berada disini jangan pernah lepaskan peluang untuk bergambar . Berikut merupakan gambar-gambar kami :
Museum Angkut Batu Malang, Indonesia


Ini kawasan Amerika, ala-ala kita sudah sampai Negara Trumph (haha)
Museum Angkut Batu Malang, Indonesia
Mau personal rider or maybe, driver ? just contact him
Museum Angkut Batu Malang, Indonesia
Mau melapor ke polisi ? bisa aja
Museum Angkut Batu Malang, Indonesia
Naik sapi juga boleh..
Museum Angkut Batu Malang, Indonesia
Hello from German ^^
Museum Angkut Batu Malang, Indonesia
Mahu beli fruits ? datang saja ke London Market Hall
Museum Angkut Batu Malang, Indonesia
Buckingham Palace
Museum Angkut Batu Malang, Indonesia
Melintas jalan itu harus hati-hati ya..
Museum Angkut Batu Malang, Indonesia
Lagi bingung mahu ke mana ya ?
Museum Angkut Batu Malang, Indonesia

Museum Angkut Batu Malang, Indonesia
Seperti di Universal Studios
Untuk trip ini special thanks to our tour guide, Mr Rohman from Agent Wisata Bromo. Until next trip!

Reactions:

16 comments:

Abam Kie berkata...

Hello. Sy suka membaca cerita pengembaraan org lain ke luar negara sebab sy pun nak melancong cuma x mampu ke luar negara.
BTW, sy follow blog awak, ya? no 1309. TQ.

Farah Waheda Wahid berkata...

wahhh bestnya tengok... bilalah dapat jalan-jalan macam ni...

Precious Cla berkata...

Hai Abam Kie, terima kasih sudi baca kisah eksplorasi saya ^^ hopefully, suatu hari nanti abam Kie pun dapat jalan-jalan ke luar negara ya :)


** Hello Farah, mesti satu hari nanti akan ada masa jalan-jalan macam ni **

Emily berkata...

This is such an interesting museum. How come there are not more people visiting? This is my first encounter with it thanks to your blog!

cindyrina berkata...

Seronoknye! kalau berpeluang ke sini. Banyak tempat menarik.

Jane Chua berkata...

I will definitely bring my kids there. Looks fun.

Jia Shin Lee berkata...

Looks like a fun trip, glad you enjoy yourselves.

Wai Yee aka Rane berkata...

the museum look good. wish to visit it one day

Rawlins GLAM berkata...

Menarik juga kan lokasi di sini. Perhaps I should go and visit. Dekat je pun.

Bearhy Hui Ying berkata...

wow...have fun!!! Will visit next time!!

Iman Abdul Rahim berkata...

So interesting. And knowledgable too!

Blair Villanueva berkata...

Omg! I am in-love with those vintage cars! Are there still car makers that still or can produce this model, but faster cars?

Sharon Lee berkata...

I feel that you been to few different countries in just one place =) Nice to visit and take photos too.

Rikajue berkata...

Menariknya tempat ini! Memang banyak gambar menarik untuk ditangkap. Terima kasih berkongsi pengalaman.

Sunshine Kelly berkata...

Tak pernak sampai ke Malang before, I heard the place and food are good there

CamBiobyPolaris berkata...

A great and amazing museum, I'm gonna put it on my checo listo when I start travelling around the world. Thanks for the tips