loading...
Memaparkan catatan dengan label New Zealand. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label New Zealand. Papar semua catatan

20 November 2015

New Zealand Malaysia : Desa Dairy Farm, Mesilau Sabah


New Zealand Malaysia :  Desa Dairy Farm, Mesilau Sabah
Tempatnya sejuk dan asal sejuk  pasti hatiku teruja. Itu belum main baling-baling salji sambil leher dililit dengan mafela ala-ala Yoo Jin dalam drama Winter Sonata. Lenggokkan kepala kekanan, kebahunya sang dia yang disamping..oooh sungguh dramatik namun tak romantik, sungguh seperti cerita drama-drama Melayu yang buat penggambaran di luar negara dikala musim sejuk. Sikit-sikit drama cinta, sikit-sikit menangis, sikit-sikit...sikit-sikit....yang pasti drama Melayu banyak yang tidak logik. 
New Zealand Malaysia :  Desa Dairy Farm, Mesilau Sabah

Di hujung dunia yang sedang membangun saya menulis tentang tempat ini, satu kawasan pelancongan yang sejuk. Banyak lembu tersenyum menyambut kehadiran pelawat, senyum tak pernah hilang dari wajahnya. Kadang ia bermain mata dengan lembu betina si pengeluar susu yang hebat. 

buu....

itu nama singkatan bagi lembu betina. Susunya segar dan sedap. Sekarang susunya tidak sekadar susu untuk diminum tetapi juga, telah diproses menjadi aiskrim untuk dijilat-jilat hingga hilang dari pandangan. Juga ada waffle yang sedap. Juga ada yogurt yang segar. Juga ada pekerja yang manis senyumannya.
New Zealand Malaysia :  Desa Dairy Farm, Mesilau Sabah
New Zealand Malaysia :  Desa Dairy Farm, Mesilau Sabah
Buuu.... lihat manusia-manusia itu, mereka menikmati susu-susu kita sambil selfie lagi. Pasti mereka sedang memuji kita kan buuu. Pasti mereka sedang update status di Facebook, twitter dengan kata-kata yang sangat mendunia. 
New Zealand Malaysia :  Desa Dairy Farm, Mesilau Sabah
'makan aiskrim diladang tenusu Desa Dairy Farm, rasanya ummmhp super yummy !'

'lembu melihatku memakan aiskrim dari susunya...marahkah dia?'

oh lembu Desa Dairy Farm, Kundasang ...jujur saja saya tidak pernah update status seperti itu tetapi saya pernah melihatnya dilaman sosial, iya buu ada orang lain yang teruja dengan susu kalian. Saya pun suka tapi tidak pernah memuji kalian. Hari ini saya menulis untuk tujuan tersebut, memuji betapa sedapnya susu kalian wahai lembu-lembu Desa Dairy Farm Kundasang.
New Zealand Malaysia :  Desa Dairy Farm, Mesilau Sabah
Setiap kali ke Desa Dairy Farm, saya pasti membeli susu segar berkotak-kotak dengan harapan selepas meminumnya saya terkenal seperti lembu tenusu Kundasang. Namun, minum berkotak-kotak tidak pernah menjadikan saya terkenal ...oooh tidak ! tidak tidak tidak ! 

Saya suka Desa Dairy Farm Kundasang meski ada sedikit haruman lembu yang agak hmmmmm... dan itu saya sedia maklum. Itu membuat kesan yang segar didalam ingatan walau dimana pun saya berada. Kesan yang menumbuhkan rasa rindu pada Kundasang. Pada pemandangannya yang indah, seindah ladang tenusu New Zealand. Sememangnya ia terkenal dengan jolokan itu, New Zealand Malaysia.

Bila ke Desa Dairy Farm, diri ini bolehlah berlakon seakan-akan diri ini telah sampai ke New Zealand. Tanpa perlu menaiki pesawat, tanpa perlu membayar tinggi-tinggi. Yang penting kamera....yang penting selfie.... yang penting keindahannya dimiliki dan disematkan didalam sanubari sebagai kenangan dihari depan ketika diri ini telah berhijrah ke negara sebelah. *Ceh, saja berlakon* haha. :P

Kalau kabus tidak menyeliputi kawasan, gunung Kinabalu akan kelihatan terbentang luas, membiru dan mengasyikkan. Gambar akan kelihatan sangat menarik perhatian. Tidak perlu berwajah artis, gambar akan semulajadi menjadi indah. 
New Zealand Malaysia :  Desa Dairy Farm, Mesilau Sabah
Berdiri sambil bergaya primadona sambil dibelakang lembu-lembu meragut rumput dan dibelakang lembu-lembu pepohonan hijau merimbun sambil ditiup angin pergunungan dan dibaliknya ada gunung Kinabalu tersergam indah. Boleh imagine-lah gambar itu nanti bagaimana cantiknya, aura kecantikan sejati terbit disitu. cewah ! 

upload gambar #MesilauKundasang #DesaDairyFarmMesilau

Komen 1 : wah cantiknya.....dimana tu ?

Komen 2 : Bila pergi New Zealand..tak ajak pun 

ceh.... biar komen banyak sikit, baru reply

ala...pergi hari tu. Tempatnya cantik weh ! sejuk lagi... 

Mahu tau lebih, pergilah ajak kekasih hati pengarang jantung korang tengok lembu di Desa Cattle sambil kongsi makan aiskrim, sambil cerita-cerita betapa comelnya lembu-lmbu disana..ceh, walhal semua lembu sama saja senyumannya :D

Oh, terlupa...lembu-lembu di Desa Dairy Farm, Mesilau diimport khas dari New Zealand, wajahnya rupawan sama seperti lembu-lembu di New Zealand sebenar.